Μουσείο

Δελτίο Τύπου

 
20.01-19.03.2016
Έλληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα
Μια εικαστική αφήγηση

Το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζουν μια σειρά φωτογραφιών – πορτραίτων Ελλήνων Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων. Τα πρόσωπα αυτά εγγεγραμμένα πλέον στην ιστορία του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου ξεδιπλώνουν τη μνήμη  τους μπροστά στο φακό…

Από το 2012, η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη, ερευνά, ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνομιλεί με τους επιζώντες των –προπολεμικά- ακμαίων εβραϊκών κοινοτήτων.

Χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ ιστορικού ντοκουμέντου και τέχνης συνδυάζει στο ίδιο πλάνο τον άνθρωπο μαζί με ένα δικό της έργο από τη σειρά «σπίτι: μια περιπλάνηση». Το αρχετυπικό σχήμα της οικίας-εστίας, δηλωτικό τόπου χαράς, ευτυχίας και οικογενειακής θαλπωρής, ανακαλεί μνήμες και ξεκινά ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, τραύματος και επούλωσης, λόγου και σιωπής.

Στο Cervantes για πρώτη φορά εκτίθενται και πορτρέτα Σεφαραδιτών με ισπανική υπηκοότητα και έγγραφα, από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που διασώθηκαν χάρη στις προσπάθειες του πρόξενου της Ισπανίας στην Αθήνα Sebastián Romero de Radigales. Ο Radigales διακινδύνευσε τη σταδιοδρομία του για να τους σώσει από βέβαιο θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα με την έκδοση νέων διαβατήριων και την άσκηση πιέσεων για την ασφαλή μεταφορά τους από το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν στην Ισπανία.

H έκθεση συνοδεύεται από φωτογραφίες εγγράφων: πιστοποιητικά υπηκοότητας, αλληλογραφία, διαβατήρια των επιζώντων με ισπανική υπηκοότητα, καθώς και βιβλία που έχουν γράψει οι επιζώντες σε διάφορες γλώσσες.

Η Άρτεμις Αλκαλάη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία και ιστορία της τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με τους Δ. Μυταρά, Γ. Μόραλη, Β. Βασιλειάδη και Μ. Λαμπράκη-Πλάκα. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Studio Art στο New York University. Στο ίδιο πανεπιστήμιο σπούδασε φωτογραφία με τον Gerry Pryor καθώς και στην Αθήνα με τη Laura Dodson και τον Καμίλλο Νόλα. Έκανε επίσης σπουδές υφαντικής με τη Μαρία Λεωνίδου. Εκθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έργα της ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

 
Εγκαίνια20.01.2016, 19.30. 
Διάρκεια Έκθεσης: έως 19.03.2016.
Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.Μητροπόλεως 23. Είσοδος ελεύθερη.
Ωράριο:Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-21.00. Σάββατο: 10.00-14.00. Κλειστά: Κυριακές και 14.03.2016.